"A nanny state with beach cottages and Volvos for all"
Detta, inbakat bland andra meningar om de nordiska länderna (framförallt Sverige), skriver The Economist i sitt senaste nummer under rubriken "Nice up north". Det handlar om hur den brittiske premiärministern David Cameron flitigt tar anteckningar när det gäller den nordiska livsstilen. Karriärskvinnor, pappaledighet och välfärdsstat. Vad gäller skatter, skriver Economist att skillnaderna mellan Sverige och Storbrittanien inte är så stora. Vad gäller familjevärderingar blir gapet desto större.
England befinner sig just nu i en stor ekonomisk kris. Bara någon månad sedan demonstrerade studenter mot de höjda skolavgifterna (universiteten kommer ta betalt tre gånger mer av sina undergraduates).
För mig personligen är utbildning den viktigaste frågan. Alla ska ha rätt till utbildning och alla ska ha råd att studera precis vad de vill. Ska man ta betalt av studenterna borde summan vara rimlig. Har man däremot pengar nog för att kunna studera på ett av de dyra universiteten så varsågod!
Men jag tycker verkligen synd om de engelska familjerna som kanske har sparat i flera år för att kunna skicka sitt barn till ett bra universitet, och så räcker det inte till för att det plötsligt höjs med det tredubbla.
Det tycker jag är att spara på fel ända. England hade väl kunnat införa en femårs-plan där de gradvis höjer avgifterna?
Vi är lyckligt lottade här i Sverige, där utbildning är gratis och vi dessutom får pengar av staten för att studera. DET tycker jag Cameron borde anteckna.
Artikeln hittar ni här: http://www.economist.com/node/18010449?story_id=18010449
go Jenny! hon är igång med både samhällskritik och bloggeri igen. herre min gud, denna hemtenta måste evrkligen vara tråkig? ;)
Word! Vi borde verkligen vara tacksamma över att vi har det så bra som vi har det och inte förändra det systemet. Utbildning till alla! Rik som fattig.
Kul att du börjat blogga igen för övrigt :)
Tyvärr är det så att England inte har råd med att vänta fem år. Land i kris. Arbetlöshet, statsskulder och utesluten pension att vänta.
Får hoppas att höjningen är endast en kortsiktig lösning. För det är ju inte långsiktigt tänkande. Ett alternativ hade ju varit att endast höja för internationella elever, och för möjligtvis elit-universiteten (som du indikerar). I så fall skulle de "billiga" universitet fortfarande vara ett alternativ och det kommer öka konkurrensen till dessa.