Nyckelpiga

Varje vår har jag minst en liten nyckelpiga som befinner sig i mellanutrymmet av mitt fönster. Hur kommer de alltid dit?
I dag såg jag vårens första fönster-nyckelpiga krabbla omkring på fönsterglaset. Först trodde jag den var på utsidan, men nej, den var på insidan, i mellanutrymmet av glasen.

Den var pyttepytteliten och ganska dammig, som om den hade.....kläckts där? Ja, det vore ju en tanke. Finns det varje vår några nyckelpigeägg i mitt fönster? Eller vad betyder det, att jag varje vår får besök av dem?
Ja och så måste jag ju självklart befria dem. Jag vill inte ha döda nyckelpigor i mitt fönster inte.

Nej, nu tillbaka till min hemtenta.


källa: amelia.se

Disciplin

"Verba volent, scripta manent" - ett latinskt orspråk som betyder "Ord flyger, skrivet stannar".
Jag ser ju helst att det skrivna som stannar också är bra.
Det finns ett ord som jag ska skriva en hemtenta om nu : Disciplin. Jag kommer behöva disiciplin för att skriva. Disciplin, disciplin, disciplin.  Kommer från det latinska disciplina som betyder "instruktion". Discere betyder "att lära". Tänk på att Jesus lärjungar på engelska heter "The disciples".

Fast nu ska jag inte sitta och filosofera kring disicplin och applicera det på valfritt område. Jag ska skriva om den franske tänkaren Michel Foucaults framställning av disciplinen så som han beskriver den i sin bok Övervakning och straff.

"Diskutera disciplineringen så som den framställs i Övervakning och straff, både dess roll i den allmänna samhällsmoderniseringen och i det moderna rättsväsendet."

Jajamän, lätt som en plätt!
Då kan man bara sätta på lite bra musik, dricka cola, och börja. Disciplin var ordet!




Skapa ett band

Det finns en rolig "lek" om man har lite tråkigt....Jag vill nu inte påstå att jag har det :P
Jag antar att alla har facebook? Bra. Gör så här för att skapa ett nytt band utan att bestämma något förutom medlemmarna själv!

1. Gå in på wikipedia.
2. Klicka på "Random article" --> Rubriken på den artikeln som dyker upp är namnet på ditt nya band. I mitt fall blev det denna gång " Ruhm As Sufla"....
3. Gå in på denna sida :http://www.quotationspage.com/random.php3, och använd de sista fem eller fyra orden i det sista citatet --> Detta är albumnamnet. För mig: "A mark of prudence"
4. Nu till albumcovern. Gå in på Flickr,
http://www.flickr.com/explore/interestin
g/7days, och välj den tredje bilden som albumcover.
5. Klistra ihop allt i Paint eller liknande, ladda upp på Facebook och tagga dina vänner du vill ha som medlemmar!


Bild i oredigerad form:http://www.flickr.com/photos/33533259@N04/4558398168/, Ghada M



People are Strange

Ryttare på stormen. Människor är konstiga. När musiken är över. Detta är kända låtar från Dörrarna.

Skojar bara.

Ett av mina absoluta favoritband är The Doors. På Wikipedia beskrivs de som ett psykedeliskt rockband som var aktiva mellan 1960- och 1970-talen. Deras frontman, Jim Morrison, dog en fram till i dag mysterisk död. Ingen vet om det var överdos, mord eller andra omständigheter.

Men en sak är säker: deras musik är supersexig, otroligt bra och Jim Morrison sjunger med en nonchalant, hemlighetsfull och spännande röst. Dessutom var han en poet. Han får då absolut Light my Fire :)




Prinsessorna från Haga

Hej hej!

När jag bläddrade igenom mina bilder från förra hösten hittade jag bland annat en bild jag tog på en promenad genom den fina Hagaparken vid Norrtull. Där Victoria och Daniel snart kommer bo. I bakgrunden kan man faktiskt skymta Haga slott, där en gång i tiden arvprinsen Gustav Adolf och Prinsessan Sibylla bodde.

Jag tycker Hagaparken erbjuder allt: joggingrundor, tennisbanor, sjö (Brunnsviken) där man kan bada och åka skridskor på vintern, grillplats, fjärilshuset, promenad, fina utsikter. Tyvärr är det inte så inbjudande att ens besöka parken (som är Sveriges främsta exempel på en gammal god engelsk park) när det fula, dumma, högljudda och dammiga Norra-Länken-Bygget har placerat sig precis vid början av parken. FY! Och så löper motorvägen precis bredvid.
Så man måste gå ett tag för att komma till den lugna delen.

Det är dock intressant att höra hur upprörda vissa kan bli över att kronprinsesseparet flyttar dit - "vår joggingrunda förstörs" eller "parken ska ju vara offentlig". Det kommer den nog fortfarande vara,  och nog har de sett till att lägga om stigen så att "Hagajoggarna" kan fortsätta springa i sin älskade park. Hur svårt kan det dessutom vara att lägga om sin runda lite? Det är ju trots allt ett slott - inte ett museum.



Spendera natten med Kultur.

Inatt är det Kulturnatt i Stockholm. Det innebär att muséer och andra kulturella institutioner och utställningar har öppet inatt. För 150 kronor kan man åka runt i stan och skåda allt man vill och njuta av kultur :)



Här får man mer info: http://www.kultur.stockholm.se/default.asp?id=32618

Madrid i bilder - Finalen!

Nu kommer bilderna jag lovade. Mina sista dagar i Madrid.







Bilderna från vänster till höger:

1.: Nationalmuseet för modern konst, Reina Sofia, utifrån. Här hänger bland andra Picasso och Dalì
2.: Inifrån museet
3.: Från den temporära utställningen, konstnären Thomas Schütte
4.: En reporter som var utklädd till en Avatar-figur, då det var nåt happening där om Avatar där man kunde bli sminkad till en Avatar.
5.: Konst från Reina Sofia
6.: Ett av de berömdaste caféerna i Madrid, Café Gijon. Här hänger nobelpristagare i litteratur och andra inom konstens elit. Man kan även sitta på en terrass, varifrån bilden är tagen och där man kan dricka en öl för Stockholmspriser :)
7.: Botaniska Trädgården. Precis vid Prado museet ligger den vackra botaniska trädgården där kungligheter brukade promenera förr.
8.: Den bästa vinyl-,cd-,kassett-,plansch-,musikkuriosabutik som finns! På en liten sidogata till platsen Callao finner man denna guldjuvel.
9.: En tysk vinylskiva med origianrecordings från Brahms och andra lustiga tyska artister.
10.: Jag älskar tunnelbanesystemet i Madrid! Åkte runt hela tiden.
11.: Sist men inte minst: Buddhabar. En otroligt fin och skön club som ligger lite utanför city. Buddhabar finns runtom i världen. Skön musik och skönt folk!

Over and out.

Äntligen hemma!!

Nu är jag äntligen i Stockholm. Jag kom på ett direktflyg igår Madrid- Stockholm. Efter fyra timmar i luften befann jag mig igen på svensk mark. Skönt! Med tanke på alla tusen människor som var tvungna att åka tåg, buss och/eller bil i ca tre dygn är det extra skönt och jag inser vilken tur jag hade!

Men ändå är det ett intressant fenomen att den moderna människan inte längre har tålamod. När något inte går enligt planerna bryter det ut ett kaos. Självklart är det jobbigt att resa i tre dygn eller mer, det var väl därför man uppfann snabbare resesätt, men ändå. Medierna och politikerna överdrev. När jag stod på flygplatsen i Madrid i måndags var det minst tre nyhetskanaler där och filmade vår lilla Iberia-kö. TRE!! För EN kö! Absurt.

Nu är jag hemma i alla fall.

Kram!

Madrid #4

Frukost. Tunnelbana. Museum Reina Sofia - Picasso. Guernica. Café Gijon. Öl, oliver och sol. Flygplats. Biljett till stockholm på torsdag.

Dagen i åtta meningar.
Bilder följer.

Godnatt!!

Skämt om Herr Vulkan

För att lätta lite på stämningen som Herr Vulkan orsakar:

”Sorry for the flight delays, Europe. We were aiming for London, but it's hard to be accurate when firing a volcano”

" A special announcement to the British and Dutch Governments: We don't have C in the Icelandic alphabet, so when you ask for Cash, all you get is Ash”

”Icelandic taxpayer to Britons and Dutch: forget Icesave, kiss my ash!”

”First they burn our money, then they send us the ashes.”

”The last wish of the Icelandic economy was to have its ashes scattered over Europe…”

Källa: Dagens Nyheter

Madrid # 3 - Så kulturell

Så kulturell man kan vara då. När andra svär över Herr Vulkan beger jag mig till en av världens mest berömda museum: Prado.
Där hänger Velazques, Goya, Rubens, Rembrandt och flera andra berömda konstnärer. Ja, det är inte dom som hänger där, men deras konst, ni förstår. Ha...Ha....
Tyvärr får man ju inte fota när man väl är inne,  men det är en fin byggnad, så den får ni se!

För studenter under 25 år och människor över 60 är det gratis. Då kan man shoppa loss i deras lilla butik istället och köpa bokmärken.

Kram.


Madrid #2

Ja Herr Vulkan vill inte sluta blåsa ut rök. Det är inte bra att röka faktiskt....dumma Herr Vulkan. Hur ska jag ta mig hem? Ska jag vänta till flygen går igen, när det nu må vara, eller ska jag åka tåg från Madrid till Hamburg (24 timmar) och därifrån vidare till Stockholm? Imorgon ska jag åka ut till flygplatsen och kolla med mitt flygbolag Iberia vad de kan erbjuda mig för alternativ.

Men innan det: lite uppdatering över vad jag har gjort här!

Igår kväll var jag på operan Teatro Real och kollade på Salome. Då min mamma sjunger en av huvudrollerna tog jag lite bilder bakom scenen varav ni kan se ett litet urval här :)
Föreställningen var jättebra, publiken jublade, även om orkestern spelade alldeles för högt så att det ibland var svårt att höra sångarna.

Idag ska jag gå på museum, perfekt då det regnar just nu. Picasso here I come!
På bilderna: i logen, mammas peruk, kulissen, i publiken.

Inne i mammas loge - hennes klänning.



Den pustande vulkanen

Jag tycker verkligen synd om alla hundratusentals människor som inte kommer kunna flyga i helgen. Tänk på dem som ska på bröllop, eller på begravningen av sin förälder? Eller de, som skulle flyga för att kanske äntligen få ta emot sitt barn de adopterat?
Själv stör det mig inte mycket om jag inte kommer iväg till Stockholm på måndag, jag trivs så bra här så :)

I en artikel på DN kan man läsa att partiklarna i askmolnet kommer att ramla ner. Låter lite oroande. Men tydligen ska de inte vara farliga för människan. Ja, det får man hoppas.


Madrid # 1

Ola Cola!

Hade jag flugit idag hade jag...inte flugit alls. Allt inställt på grund av askmolnet från vulkanutbrottet på Island. Men jag njuter desto mer av denna underbart vackra stad. För vacker är den.
Det finns mycket att se, men för den som är i Madrid är det inte svårt att ta sig fram, då tunnelbanesystemet är helt fantastiskt.
En biljett kostar bara 1€ (ca 10 kronor).
Jag började dagens utflykt med att besöka den vackra Plaza Oriente, där man kan skåda det ståtliga kungliga slottet. På Plazan avnjöt jag en riktigt spansk lunch med Calamares och öl :).
Sedan åkte jag till Retiro parken och då det var soligt väder satte jag mig ner och solade lite - omgiven av spanskt sorl och ungdomlig glädje (det verkar vara ett populärt ställe att hänga på för unga människor). Har man lust att vara lite aktiv kan man hyra en roddbåt och driva omkring lite på den lilla sjön.
Efter det åkte jag till stationen "Tribunal" - ett shoppingområde. Därifrån kan man gå till Gran Via och vidare till Plaza del Sol där shoppingen fortsätter.

På kvällen kan jag bara rekommendera att återigen bege sig till Plaza Oriente och sätta sig på restaurangen Café Oriente där man kan få en riktigt god middag med lite tapas-liknande rätter och en otroligt god chokladtårta som efterrätt! Dock var vi där liiite tidigt - spanjorerna äter visst inte middag vid åtta på kvällen....

Ett tips: Det är nog bäst att slipa på sin spanska innan man beger sig ut på stan - man kan nämligen inte förvänta sig att alla talar engelska lika bra som i Sverige!

Adios amigos!


Från vänster till höger: Lunch på Plaza Oriente, Kungliga Slottet, Retiro park, Café Oriente

Tax Free World

"Meddelande till samtliga resenärer : ett askmoln från vulkanutbrottet på Island påverkar det nordeuropeiska luftrummet. Detta kan leda till inställningar och förseningar i flygtrafiken."

Jaha. Vad gör man då? Som tur är verkar det som mitt flyg till Madrid bara är en halvtimme försenad. Men när jag fick förbi den stora informationstavlan stod det många upprörda människor framför, pratandes i telefon - inställt flyg.

Tur att man flyger från Terminal 5 då. Sedan renoveringen är det rena rama shopping - och ätparadiset.
Tax Free är det bästa! Jag skulle vilja bo på en flygplats med bra Tax Free. Bo på toaletten eller så.
Fast på Terminal 5 är det snarare bara shoppingparadis. En ögonskugga från Make Up Store kostar tex "bara" 105 kronor istället för 135 kronor.
Men! De är inte dumma de, dom på Arlanda. Maten är fruktansvärt dyr bara för det. De tänker säkert att man som resenär är så glad över att ha köpt sin favoritparfym för 25 % billigare, så de rusar till närmaste restaurang eller fik för att fira med en "riktigt god måltid, det får man faktiskt unna sig" . Kanske till och med ett glas vin? Hur som haver, köp barnportionerna om ni ska äta på Terminal 5. Jag fick en pasta carbonara och en 400 ml stor cola för 86 kronor. Lika mycket kostar en liten mini-flaska vodka. Med mini menar jag då mini. Det är hutlöst! Vem skulle köpa det när man på Tax Free avdelningen kan köpa en liter vodka för bara några slantar mer? Very weird.

Terminal Fems Tax-Free avdelning
Källa: arlanda.se

Madrid here I come!

Om några timmar bär det av till Madrid! Jag ser jättemycket fram emot det, ska vara där till måndag och kommer hålla bloggen uppdaterad om jag hittar coola ställen jag vill visa!

Till then: see you later aligator!

En klar värld

Nu blev världen med ens klarare.
Inget damm och skit ivägen.
Utan det tycks mig att snarare
Jag kommit närmre i alla lägen.

Närmre trädet som står utanför
Närmre bilarna, de som kör.
Även dem som cyklar och går,
Som joggar och skyndar - alla dessa får
Jag plötsligt komma nära.

Fönstret är rent, glaset är fritt
Nu kan vem som helst ta sig en titt.
Du ser världen så, jag ser världen si.
Vad ser ni?

/Pärlhönan


Kärnans konstnär

Att hitta kärnan i en utsaga är svårt. Och inte nog med att det är svårt att finna det viktigaste i en artikel, bok eller debatt, och formulera det i en enda mening - föreställ er hur svårt det då är att måla kärnan.

Men det är just det Magnus Bard gör - ledarredaktionens tecknare på Dagens Nyheter. Många gånger har jag fascinerats över hur han i en enda teckning kan sammanfatta allt - och detta med en komisk tvist. Det skulle till och med räcka ibland att bara titta på hans teckning och hoppa över att läsa ledarartikeln....

Jag prövade själv att i en teckning sammanfatta DNs ledarartikel Stärk lärarna som handlar om att det finns önskemål från olika håll om att införa yrkescertifikat för lärare. Under den ser ni en teckning av Magnus Bard :)

Min lilla teckning :P

Magnus Bard. Källa: DN.se

Ett ställe att vara på

Nu när våren äntligen är här öppnar diverse uteserveringar.
Om man vill kombinera en promenad i en park, eller en paus i shoppingen med att sitta och ta en god latte för 28 kronor, insvept i en filt med skön musik i bakgrunden ska man gå till Debaser i Humlegården.
Det är ju dessutom kul att spana på alla roliga människor och hundar som går förbi :)
Varma sommarkvällar är det också ett bra ställe att mötas upp innan man drar ut vidare på stan...


Källa: DN's PåStan

Mmmm så mysigt!

Förra året var jag en god vän på musikfestivalen "Where the Action is". Det var juni, det var varmt, men det var regnigt.
Vi visste inte om vi skulle hinna, för jag hade varit på en middagsbjudning och jag försökte gå fort från Gamla Stan då vi skulle mötas någonstans vid röda linjen (tunnelbana). Har någon någongång försökt ens att gå i högklackat i Gamla Stan? Jag säger bara kullerstenar en masse. Anywho.
Vi kom fram ungefär en halvtimme innan det skulle sluta, men det tog ett tag att gå från stationen till festivalområdet. Än en gång; regnigt, lerigt, högklackat, inget paraply. Vi trodde ett tag att vi gått vilse. Dessutom var vi de enda som faktiskt gick i riktning MOT festivalen - alla som mötte oss på vägen var ju DÄRIFRÅN. Många skumma blickar man fick.

Men så äntligen kom vi fram. Och vem var då på scen och skulle just börja på sin nästa låt? Neil Young. Då sommarmörkret redan lagt sig tog alla som hade upp sina tändare. Han skulle nämligen sjunga och spela "Old Man". Det var så mysigt och bra och underbart att jag rös i hela kroppen. Inte för att det duggade, inte för att jag hade kunnat modellera en kruka av leran som var fast på mina klackar, utan för att det var Neil Young och en av världens bästa låtar.

Jag är väldigt lycklig över att jag fick följa med min vän och inser att det många gånger är värt att gå i skit när det är något gott som väntar.



Stupid tourist

Först och främst: Tack för aprilväder, om det är grått och disigt på morgonen KAN det faktiskt vända och bli en fantastisk dag.

Men nu till det viktiga.

När jag var på Stadsbiblioteket idag för att låna böcker såg jag att de hade en fotoutställning vid ingången.
För alla som har vägarna förbi är det värt att titta på den, det tar bara tre minuter.
Det är tre platta pelare med två stora fotografier på varje sida, och det handlade om turism. Bredvid varje fotografi (som avbildar dyra hotell, barn som bygger hotell, sexturister mm) finns det en lite text som förklarar bakgrunden till motivet. Det hela har till syfte att medvetandegöra de dåliga sidor av turism och istället förespråka "Hållbar turism" - en turism som inte går ut på att man ska köpa sex, utnyttja landets resurser, störa lokalbefolkningen med mera.

Det tyckte jag var en riktig tankeställare. Nu när världen är så tillgänglig hör jag allt oftare människor säga att de vill åka till "orörda" ställen - länder och städer som inte är så "turistiga". Men om alla börjar tänka så blir det ju helt fel! Då röjs det plötsligt stora delar av en fin landsbygd för att bygga dyra hotell, så att turisterna kan bo fint på de "orörda" och "oturistiga" ställena.

När jag är på en resa är jag ju automatiskt turist, det är bara att acceptera.
Men man kan ju ta lite ansvar, ta reda lite på fakta om landet man ska till, ha respekt för lokalbefolkningen etc.
I vårt samhälle här i västvärlden är vi ju så måna om att försöka vara medvetna om allt, men det uppstår en klar paradox när Herr X. medvetet köper ekologisk mjölk och ekologiska ägg varje dag för att "rädda miljön" men sedan åker till Thailand över jul och nyår för att köpa sex av kvinnor som prostituerar sig för att antingen hitta nån att gifta sig med och komma ur en eventuell fattigdom, eller för att försörja sin familj.

WRONG!







Social Revolution

Har ni sett den här filmen om sociala medier? Tycker alla borde ta del av den nu när vi är mitt uppe i den så kallade sociala-medier-revolutionen.







Är papperstidningen död?

Läste en intressant bloggartikel på mediebloggen Mindpark.
Där skrevs det att papperstidningen snart är död, då distribueringen är ofunktionell jämfört med internet.

Jag håller med skribenten att det går snabbare att läsa nyheter på internet och att papperstidningen är lite för klumpig för den postmoderna tiden vi lever i. Men jag tror att det än så länge är skönt att ha något att ta i; att vända på bladen manuellt.

Med Ipad och mer människor som använder internet på sin mobil kommer dock saker och ting förändras.
Om nyhetsbranschen vill överleva och inte bli totalt uppköpt av reklambyråer, måste de nog komma på bättre alternativ än just papperstidningar och gratis internetsida. Det är kul med gratis nyheter, det är bra och demokratiskt, men hur ska det då komma in pengar i nyhetsbranschen? Vem ska betala journalisterna som skriver? Om de skriver utan bra lön kommer kvalitén påverkas och då är det ingen idé att ens pusha för vidare distribuering av nyheter. Det är sanneligen ett dilemma journalistiken står inför - jag tror att min generation ut kommer papperstidningar finnas kvar men hur ser det ut om 30 år?

Vad tror ni?

11 dagar

Jag har haft denna blogg i 11 dagar nu. Det är min första blogg någonsin och jag tror inte jag visste hur svårt det kunde vara att skriva inlägg jag blev nöjd med. Man är ju sin största kritiker.  Anywho, jag blev så glad när jag såg hur många besökare jag hade igår - 53 unika besökare och över 100 sidvisningar.

Nu har jag ingen aning om vad som är standard, men det känns bra att det var så många redan 10e dagen.
Så jag ville bara tacka alla som läser min blogg, vilka ni nu är, och alla ni som kommenterar så snällt!


Kram på er!

Afterwork baby

Ibland är det kul att låtsas som om man jobbar. Då kan man nämligen hänga med sina vänner på Afterwork. Det legitimeras dock lite mer, då jag faktiskt pluggar. Afterstudies. Inget fint namn direkt :)

Jag var då also på afterwork igår med min kära och duktiga vän som driver Hittabloggen. Hon tog mig till Scandic Hotels bar Anglais, precis vid Stureplan.
Vid fem-halv sex var det nästan helt fullt. Det är lite äldre människor, vilket kan vara skönt - stämningen var bra, musiken på lagom bra nivå, och man blev snabbt serverad. Priserna är dock inte mindre bara för att det är afterwork - ett glas vin kostar 83 kronor.

Min kompis berättade att det är ett jättebra ställe för att sitta på dagarna och jobba eller plugga,
då de har gratis internet och bekväma soffor man kan sitta i. Så nästa vecka kanske jag joinar henne där för att plugga och skriva inför min hemtenta :)



Måla med munnen du

I dag trillade det ner ett kuvert från Mun-och fotmålarna. Får ni också det? Det kommer kanske en eller två gånger om året och bifogat finns det alltid fina vykort eller kalendrar.

Jag tycker det är fantastiskt att föreställa sig hur dessa vackra målningar har blivit skapade med munnen eller foten. Har någon prövat det nångång? Det är faktiskt väldigt svårt. Jag prövade själv, blomman med foten, hjärtat med munnen.

Mun-och fotmålarnas konst på vykort.

Min egen mun-och fotmålarkonst. Haha

Skitigt fönster

Det ska springas en joggingrunda snart. Och egentligen hade jag då tänkt att detta för mig ovanliga event skulle äga rum i strålande solsken. Men icke.
När jag kikade genom mina tunga gardiner möttes jag av det gråaste grå och den mest ledsosamma utsikt.
Sen insåg jag att mitt fönster är väldigt skitigt. Avgaser och smuts har till och med sipprat igenom och lagt sig i form av svart tjockt dammliknande nånting på fönsterbrädan. Det gör ju allting mycket gråare. Världen genom mitt skitiga fönster blir helt enkelt fulare.

Just nu ser jag en ensam joggare som studsar fram iförd vantar, mössa och en fancy vinter-joggingjacka. Brrrrrr.
Aja, endorfinerna blir ju desamma.


Bye bye Berlin

Nu är jag tillbaka i Stockholm igen. Känns tråkigt att lämna det fantastiskt fina vädret i Berlin och komma tillbaka till den kalla våren här. Men jag älskar Stockholm :)

Tänkte ladda upp lite bilder av vad jag gjorde de sista dagarna och som bara visar hur fantastiskt Berlin är och vad man allt kan göra där.
Från vänster till höger: Man kan börja med att åka till S Hackescher Markt, och gå igenom de så kallade Hackesche Höfe, några fina innegårdar som är länkade tillsammans och där det finns caféer och klädesbutiker. Därifrån är det inte långt till Brandenburger Tor och Reichstag och från dessa två viktiga turistattraktioner kan man gå till Hauptbahnhof. För att komma till Haupbahnhof måste man dock gå över floden Spree, och det kan man inte göra utan att gå ner till flodkanten till en mysig bar och sitta i en strandkorg och dricka en happy-hour-cocktail :P. Man kan sedan åka till S-Tiergarten och ta en promenad genom just Tiergarten (direkt översättning Djurgården) och sedan gå till Potsdamer Plats och ta U-Bahn 2 mot Pankow för att åka till det avslappnade Prenzlauer Berg i Östberlin. I Prenzlauer Berg finns det massvis med kuriosa butiker, second hand, sköna barer och caféer - och man kan röka vattenpipa och dricka öl för 70 spänn. I Prenzlauer Berg ligger också en park som heter Mauerpark - här hänger det alltid massa människor och på kvällar finns det oftast nån eld man kan sitta runt och lyssna på gitarrspel :) Hur mysigt som helst!
Efter denna runda kan man ju sedan välja att stanna kvar och hitta nån bra bar i området, men jag åkte iaf tillbaka till Zoologischer Garten (tar ca 30 minuter med U-Bahn) och gick till mitt nya favvoställe Schwarzes Café, en café/bar/restaurang som har öppet dygnet runt och där man kan beställa frukost när som helst på dygnet. Här är det nästan alltid minst halvfullt med sköna ungdomar. Och för mig är det nära hem :)



Men nu ska jag njuta av Stockholm ett tag innan det bär av till Madrid nästa torsdag :)
Bye bye.

"You must take the A Trane...."

Alla jazzälskare se hit!
Här kommer mit tips för Berlin-besökare som gillar att sippra på en drink och lyssna på jazz i världsklass.

Jag pratar om en av Berlins bästa jazzbarer - A Trane.

På gångavstånd från berömda Zoologischer Garten ligger i ett mysigt hörn  A Trane - värd för de bästa jazzmusiker i världen.Det verkar vara tradition att jazzbarer inte har stora lokaler, men om man jämför med stockholmska jazzbaren Glenn Miller så är det ändå stort. Med dimmade ljus, små runda bord, levande ljus, en stor spegel på en av väggarna så att gästerna som sitter lite skymt kan se bandet som spelar och trevlig personal är A Trane en magnet för Berlins jazzälskare. Inträdet är 14 Euro men om man är student betalar man bara 10 Euro -  och sitter man väl vid sitt bord (som man delar med andra, så nog blir det trångt ändå) så upptäcker man att priserna för diverse dryck håller en bra nivå.
Klientelet är blandat - unga och gamla, berlinare och turister, stylade och casual. Men det är framförallt den avslappnade stämningen som gör att man kan sitta i flera timmar och njuta av musiken.
Jag var där igår och lyssnade på ett jazzband som heter "Henning Sieverts Symmetry" - de spelade sin egen moderna jazz och hade publiken trollbunden under konsertens två timmar :)


Henning Sieverts Symmetry
A Trane: Pestalozzistrasse 105, U Savignyplats

# Veckans Böcker - del 1

Kära läsare.
Om ni behagar läsa mer än bloggar, så hafver jag sammanställt en top -5- lista över några af de klassiska verken jag anser att varje människa bör läsa. Listan kommer utökas över tiden, och om ni tycker att det finns en bok som bör stå på denna lista, så var vänliga meddela det min sekreterare "Comment".
Eftersom många har påsklov just nu kanske det finns lite extra tid över för någon av det följande böckerna. Jag har utöver de fem klassiska verken lagt till en nyare bok som är fantastisk.

Read on. Tack.

1. Charlotte Brontes "Jane Eyre" - Ett absolut måste bland kärleksromanerna med intelligens.
2. Vladimir Nabukovs "Lolita" - Inget för känsliga läsare då pedofilitemat sugs ut in i nästan minsta detalj. Men absolut läsvärd.
3. Franz Kafkas "The Metamorphosis" - En av mina absoluta favoriter. Total abstrakt - huvudpersonen vaknar och är en insekt. Jag gråter varje gång på slutet.
4. Robert Stevensons "Skattkammarön" - Ruskigt bra. Perfekt att läsa när det regnar ute och man vill förlora sig bland pirater.
5. Fyodor Dostoyevskys "Dubbelgångaren" - Härlig framställning av shizofreni i byrokratins värld. Nog tror vi alla nån gång att vi har en dubbelgångare och här driver Dostoyevsky detta på sin spets.


Jonathan Safran Foer "Everything is illuminated" är en absolut underbar berättelse med en parallel berättelse inbakad. Men känsla för detalj och originalitet för Foer in läsaren i en egen värld.

Hoppas ni hittade något intressant!
Samtliga bilder är från Amazon.

Läsa är bra.

Berlin har ofantligt många barer, restauranger och caféer. Hur ska man då välja vart man ska gå? Staden är betydligt större än någon svensk stad och man måste vara beredd på att åka en bit.

För alla som är i Berlin eller planerar att åka dit har jag nu mitt första tips. På en sidogata till en av de stora shoppinggatorna, Kurfürstendamm, ligger ett otroligt vackert café som jag tycker alla borde besöka. Perfekt för att ta en shoppingpaus för att njuta av en kopp kaffe eller té för ett bra pris. Det ligger på Fasanenstrasse och heter "Literaturhaus Berlin". Det är en stor vacker villa med en fin liten trädgård som med stora och ljusa rum lockar både gamla och unga. På kvällar arrangerar de författarkvällar på nedervåningen.

Själv satt jag där och pluggade fyra timmar idag och åt en god lunch drack en cola och kanna darjeeling té för sammanlagt 90 kronor. Ljudmiljön är precis lagom, i bakgrunden kan man ana skön jazzmusik och väggarna slukar gästernas konversationer. Jag brukar annars ha väldigt svårt att koncentrera mig i livliga miljöer, men hade ingen problem med att ploga igenom en hel bok jag måste läsa inför min B-uppsats.
På somrarna finns en fin uteservering, men det finns även en vinterträdgård om man vill ha det lite grönare utan att frysa - bra på vintern! I villan finns även en - surprise - bokhandel! Så för alla lässugna och alla njutare: Detta ställe är ett av mina heta tips och värt ett besök!



En liten historia

Lagom till påsk fick jag en romanidé. En Sciene-fiction, jag älskar science- fiction. Jag vet vad som är huvudtemat - Jesus. Ni får läsa denna lilla snutt jag skrev, så får ni en känsla av vad jag är ute efter.

De såg på honom med stränga ögon.

Enligt protokoll fanns det två frågor de hade varit tvungna att ställa honom en sista gång innan han slussades in i Det Sista Rummet.

 

- Du vet att du inte kommer komma tillbaka?

Ja.

- Att du kommer…

Dö? Ja. Jag vet.

- Bra. Starta Makina X.

 

Allt var förberett. In i minsta detalj. Människan hade förberett detta i 3000 år. Omedvetet.

Tellus stod inför apokalypsen. Någonstans i historien hade något gått fel. Det var inte förrän år 2999 de stora Tankeforskarna hade förstått var och vad. Löst den största gåtan i människans historia – en gåta som ingen ens vetat existerat.

 

Han hade löst sig från alla anknytningar på Tellus. Detta var nödvändigt. Det hade skett i det förflutnas framtid, det skulle ske nu, och det skulle ske i den fjärde dimensionens förflutnas framtid likaså. Det var människans subjekt – en evig strävan, världsanden i Hegels mening.

 

- Du måste dö. Oavsett vad, du måste dö.

 

Han gick in i Det Sista Rummet. Chipet i hjärnan var redan inplanterat. Han skulle glömma allt och chipet skulle i jämna doser mata hans hjärna med information.

 

Makina X pluggades in i hans DNA och han blev ett med teknologin. Innan han slöt ögonen tänkte han på den gången när han som barn hade sett en av de sista fåglarna som existerade. Lyckan han hade känt. Samma lycka strömmade genom hans nakna kropp och han slöt ögonen i samma stund som han dematerialiserades.

 

Han vaknade upp den 25e december år 0.

[Copyright Jenny Soffel]


Glad Påsk!

Som alla säkert är högst medvetna om så är det Långfredag i dag. I Sverige önskar man varandra en glad påsk denna dag, i Tyskland gör man det imorgon. Det är även imorgon som tusentals tyska barn kommer att söka efter ägg som den inhemska påskharen har gömt.
Vet ni varför man åter ägg på påsken? Dels är ägget en symbol för fruktbarhet och nytt liv, men framförallt är det för att hönsen lägger som mest ägg på våren. Då fastan låg (ligger) innan påsk hann hönshusen fyllas på med rejält många ägg som ingen åt. Plötsligt till påsk: massa ägg. Vad göra? Äta, gömma, måla.

Vad kan ni mer om påsken? Ta DNs test.
Själv fick man 7 av 11 rätt :) Helt okej. Även om man inte firar påsk av kristen anledning utan för att det är en trevlig tradition, kan det ju vara bra att ändå veta lite om uppkomsten av påskfirandet.

Glad Påsk!


Ge mig färg!

Jag har över 70 nagellack. I olika färger. Man kan säga, att jag är fullkomligt beroende av nagellack. En nagellack-aholic.
Ungefär var fjärde dag byter jag färg på mina naglar och det är sällan jag går runt färglös.
Jag älskar när naglar ser ut som godis, framförallt på vintern, när man går runt i mörka kläder, kan det vara nästan lite uppiggande att ha somriga och lätta färger på sina naglar. För händer är viktiga. Man skapar med sina händer, man arbetar med sina händer, man känner med sina händer. Varför inte göra händerna lite vackrare då?

Nagellack utesluter dessutom ingen. Det finns färger för alla personligheter och individer. Och om man inte vill ha färg, finns det ju alltid genomskinlig. Men däremot tycker jag det är fel att nagellacksfärgen kan användas som att förstärka en stereotyp. En femme fatale har tex nästan alltid rött nagellack. En punkare svart. En girly girl har rosa färg. En blyg person genomskinlig eller ingen alls. Jag har alla färger på min hylla och jag använder alla. Det beror ju på vilket humör jag är på. Imorse målade jag mina naglar med Chanels 135, Bengal. För att jag känner för det och för att jag vill ha fräscht nymålade naglar på påsk. Jag undrar hur många nagellack jag kommer att ha om ett år - jag kanske tröttnar på att sköta de hela tiden. Men just nu är mitt motto : Ge mig Färg!

Nagellack i alla färger! Här i förgrunden Chanels
Chanels "Le Vernis, 135 Bengal" och Mavalas "19, Hong Kong"
Följ min blogg med bloglovin

"Ljuvligast i Livet är att sitta och tänka på Ingenting."

När jag gick in till mitt rum här i Berlin efter att som sagt inte varit där på åtta månader hittade jag en fin bok som låg på min säng. En gäst hade lagt den där med en tackhälsning för att hon fick sova i mitt rum.

Det är en vacker bilderbok med målningar och ordspråk av Titti Winbladh. Passande nog heter den just det - Bilderbok.
Sida efter sida kan man titta på vackert målade bilder med de härligaste färger och motiv. Konstverken är alltid på högra sidan och texten på vänstra. Det är ordspråk, motton och ibland bara enstaka substantiv som "Fredagsmys, Självömkans träsk och citatet i rubriken "Ljuvligast i Livet är att sitta och tänka på Ingenting."


RSS 2.0